NET Engineering Srl is a brand of the group

NET Engineering International

Find out more

“A new gateway to the Mestre-Venice urban system”

New access road to the “Macroisola – Prima Zona Industriale” in Porto Marghera (Venice)

location

Porto Marghera (VE)

Implementation period

2017 – in corso (progettazione definitiva ed esecutiva completate, DL in corso)

Amount of Works

15 M€

Client

Comune di Venezia

Services provided

Final and detail design, Safety Coordination during the Design and Construction phases and Work Supervision
Road design, structures, environment, construction site, computation

Description

The project envisages the construction of a new staggered intersection along the current SR 11 – Via della Libertà, the only access road to the island of Venice. The aim of the project is to improve accessibility to the Macro-island First Industrial Area of Porto Marghera (an area undergoing reconversion and strong development) and to increase safety along the roadway thanks to a clear separation between crossing and local flows.

Accessibility is achieved with a new large roundabout at the current access to Fincantieri (Via delle Industrie), connected to both SR 11 and the urban road network in Mestre (Via Torino). The traffic will pass over the roundabout with a viaduct and then enter the artificial tunnel (completely above ground). Above the tunnel deck a further elevated roundabout is planned, connected to a one-way ramp which will allow a direct route Mestre (Via Torino) – Venice. This manoeuvre, which is not allowed by the existing viaducts on Via Torino – which will be partially demolished and structurally adapted – will improve the Mestre-Venice connection and will have a positive impact on the currently congested local traffic.

BIM DESIGN
Considering the complexity of the project, characterised both by a very articulated geometry and by the presence of numerous constraints, it was decided to develop the entire final and detailed design through an integrated B.I.M. process, in line with recent guidelines.

MAIN AXIS VIADUCT AND CONSTRUCTION PHASES
The design solution  is based on the need to:

  • operate in phases;
  • operate in restricted traffic spaces and contain execution times by limiting the need for curing of castings on site.

The response to the above requirements was expressed in this proposal, which envisages the construction of a closed double deck viaduct in self-protecting steel left exposed with an “integral” design (i.e. with the deck attached to the vertical supports and therefore without any restraining devices) arranged in continuity over four spans in the sequence 36m + 50m +36m +36m.
The piers are also made of self-protecting steel, and are composed of twin shafts that branch off at the top to support two adjacent twin decks and join at the foot, forming a “V”, in the section of insertion in the foundation with which they are integral.

LANDSCAPING OF THE WORK
The design choices were shared with the Superintendent’s Office, who requested:

  • The use of Cor.ten steel;
  • The geometry of the metal deck to recall the shape of the hull of the ships (under construction in the adjacent Fincantieri factory).

 

The intervention area is subject to:

  • Landscape constraint D.Lgs42/2004, art.142 paragraph 1, lett.a): the coastal territories included in a strip of the depth of 300m from the shoreline, even for land elevated above the sea);
  • Archaeological constraint D.Lgs42/2004, art.142 comma1, lett.m): the project route falls within the limits of the archaeological area of the Lagoon of Venice.
Share on